De Amerikaan Marshall Burns Lloyd, eigenaar van een fabriek waar rotan en pitriet meubelen werden geproduceerd, kon, doordat de 1e wereldoorlog in alle hevigheid woedde, niet voldoende rotan en pitriet importeren uit het voormalig Nederlandsch Indie en de Philipijnen. Als substituut voor met name pitriet vond hij in 1917 een methode uit om een dunne staaldraad met een 1e kraft pakpapier te omwikkelen en deze aldus verkregen draden op een weefgetouw (Loom) te weven. Het weefsel dat zo ontstond was fijn mazig, regelmatig en sterk en toonde een frappante gelijkenis met gevlochten pitriet.
Marshall Burns Lloyd (1) noemde dit weefsel Lloyd-Loom. Meubelen in Lloyd-Loom werden in Amerika een rage Lloyd produceerde miljoenen rollen. Zijn reclame slogan in die tijd: 'Neighter cane nor wicker. Even better !'
Vanwege het succes in Amerika sloot Lloyd in de "roaring twenties" een licentie-overeenkomst met een producent in Engeland die het materiaal Lloyd-Loom op geheel eigen wijze gebruikte en een romantische Engelse collectie creëerde. Ook in Europa werd Lloyd-Loom een rage.
Overal kwam je Lloyd-Loom meubelen tegen. In hotels, restaurants, tea- en lunchrooms, zelfs in zeppelins en niet te vergeten op de promenadedekken van de luxe cruise-schepen. In het begin van de 2e wereldoorlog liep de produktie ten einde doordat in 1940 de bedrijfsgebouwen van de Engelse producent door een bombardement als verloren moesten worden beschouwd. Lloyd-Loom meubelen uit de twintiger en dertiger jaren zijn heden ten dage geliefde "collector items".
Anno 2000 heeft het materiaal Lloyd-Loom nog niets aan schoonheid en uitstraling verloren. Ook de consument heeft het materiaal Lloyd-Loom herontdekt. Door de sterk toegenomen vraag naar Lloyd-Loom meubelen is de productie van het materiaal hervat op de originele, maar sterk gemoderniseerde machines. Het aanbod van het materiaal is echter beperkt omdat maar een klein aantal wevers over de vereiste machines en techniek beschikt.
Slootstra Meubelen was, als een van de weinige Nederlandse fabrikanten, die er in slaagde het Lloyd-Loom materiaal op een exclusieve wijze te verwerken.
Rotan - Pitriet - Manou
Rotan (L. Raffia venifera calamus) behoort tot de heesterachtigen en groeit uitsluitend in de gordel van tropische regenwouden. De rotanfamilie bestaat uit 200 soorten waarvan slechts 40 soorten zich lenen voor meubelproductie. Deze soorten verhouden zich kwalitatief van Eiken- tot Vurenhout, ook qua prijs.
In tegenstelling tot een boom groeit rotan niet in de breedte, maar in de lengte. Deze groeivorm behoort tot die van de liaan-achtigen. Doordat de capillaire voedings-vaten netjes in cirkelvorm om elkaar gerangschikt liggen is rotan sterk, licht en buigzaam.
Rotan ontdaan van z'n bast of schors wordt manou genoemd en uit manou snijdt men met een machine dunne strengen die pitriet worden genoemd. Door de physieke eigenschappen; sterk enbuigzaam, is rotan of manou uitermate geschikt om er moderne of romantische meubelen van te maken.
Nadat de rotan- of manou-stok is verhit in een stoomketel, worden op mallen handmatig onderdelen gemaakt die door een "stellenmaker" ambachtelijk verwerkt worden tot een meubel. Eventueel wordt het ontstane meubel of frame met de hand ingevlochten met pitriet of bespannen met webbing. Het ontstane product wordt diverse keren geschuurd en voorzien van een transparante kleurbeits of lak en al of niet gestoffeerd. Hierdoor krijgt het rotan of manou-meubel dat specifieke karakter van een puur handvervaardigd product.
Het karakter en de structuur van het "natuurlijke" materiaal rotan of manou leent zich bij uitstek voor vormgevingen zoals de consument die wenst. Vormgeving die past bij het wonen van nu ! Rotan, manou en pitriet in een hoogwaardige kwaliteit in een eigentijdse vormgeving laat zich perfect combineren met andere "natuurlijke" materialen.
Al onze producten zijn voorzien van een kwaliteits- en garantielabel en te herkennen aan een op elk meubel gemonteerd metalen plaatje met hun logo.
Wij hopen dat onze website voor u de bron van inspiratie is om van uw huis uw thuis te maken
Volg ons